A Duna Aszfalt nyerte a közbeszerzést

2024.04.25. 10:58

Minden idők legdrágább Duna-hídja épül meg Mohácsnál

Amint arról beszámoltunk, Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, a Mohács 500 program miniszteri biztosa Facebook-oldalán jelentette be kedden, lezárult a mohácsi Duna-híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésére kiírt feltételes közbeszerzési eljárás értékelése. Szerdán pedig közzétették a kapcsolódó közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok elbírálását, azaz kiderült, melyik cég és mennyiért valósíthatja meg a beruházást - írja a Pécsiújság.hu

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

A dokumentumokból kiderül, hogy a  közbeszerzési eljárás érvényes és eredményes volt. A Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.-től, a Strabag Építő Kft.-től és a Swietelsky Magyarország Kft.-től érkezett ajánlat.

A legolcsóbb ajánlat nyert, az pedig a Duna Aszfalté volt. A cég nettó 294,96 milliárd forintért vállalja az új mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó feladatok kivitelezését,  a Strabag nettó 309,96 milliárd forintos, a Swietelsky pedig nettó 316,028 milliárd forintos árat jelölt meg.

Miután az ajánlatkérő az ajánlatokat a legjobb ár-érték arány szempontja szerint rangsorolta, ennek megfelelően alakultak a súlyszámmal szorzott értékelési pontszámok is: a Duna Aszfalt 1000, a Strabag 966,4, a Swietelsky pedig 953,1 pontot kapott.

A nettó 294,96 milliárdos összeg bár példátlanul magas, ennyibe még egyetlen híd sem került (a kalocsai Duna-híd például, amelynek nyáron esedékes az átadása 92 milliárdból épült), még így is kedvezőbb a várakozásokhoz képest. Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban, hogy 300-320 milliárd forintból épül majd meg a mohácsi.

Amennyiben a közbeszerzési eljárás eredményét nem támadja meg senki, május hatodikát követően lehet megkötni a kivitelezővel a szerződést, akinek összesen ötven hónapja lesz a beruházás megvalósítására.

A kiírás szerint az építkezést három szakaszra határolták: a csatlakozó úthálózat kialakítása a szigeti oldalon, illetve a városi oldalon, valamint maga a híd megépítése.

A munkák mindenütt lényegében egyszerre kezdődnek meg, a teljes befejezésre pedig a szerződés aláírásától számított ötven hónapja lesz a megbízást elnyerő cégnek.

Az 57-es főút M6-os autópályától Mohácsig, az újvárosi körforgalomig vezető szakaszát kétszer kétsávos úttá alakítják át, erre azonban mindössze 21 hónapja lesz a kivitelezőnek, azért, hogy így a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára, 2026-ra már befejeződjön az építkezés a csatatér északi peremén, s munkagépek, forgalmi korlátozások ne zavarják a közlekedést, a méltó emlékezését.

Itt tehát a jelenlegi 2x1 sávos 57-es utat 2x2 sávos, osztott pályás főúttá építik át az említett újvárosi körforgalomtól az M6 autópályáig, arra le- illetve felhajtani kétsávos turbó körforgalomban lehet majd.

Mohács határától a hídig az építkezés befejezéséig szintén kétszer kétsávos út épül 2,7 kilométer hosszan a meglevő önkormányzati út nyomvonalán, annak elbontása után.

A szakaszon egy közút és iparvágányok felett futó két híd is épül, valamint egy kerékpáros aluljáró is a projekt része.

A Duna felett két ártéri és egy mederhíd készül, összesen 756 méter hosszúságban, szintén 2x2 sávos, osztott pályás útként épül, kerékpárút átvezetéssel.

A szigeti oldalon, Csátalja közelében az 51-es főúttól induló új, csaknem 20 km-es, 2x1 sávos utat építenek (amely a későbbiekben 2x2 sávos autóúttá fejleszthető) Újmohácsig. Ehhez az 51-es út kiinduló pontjában és Sárhát közelében körforgalmat is kialakítanak, míg Újmohácsnál csomópont készül 2x2 sávos, osztott pályás kialakítással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!