Bama.hu videó

2024.04.23. 17:40

Látványos érdekességekkel rukkolt elő a Brutális Fizika című tévésorozat fizikusa (galéria)

Härtlein Károly volt a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskola vendége egy rendhagyó fizikaóra keretein belül kedd délelőtt. A Budapest Műszaki Egyetem tanszéki mérnöke két tanítási órán mutatta be a fizika érdekes és látványos oldalát.

Bama.hu

Fotó: Kovacs Liliána

Elmondása szerint a televízióból is ismert fizikus, Sas Elemér ismeretterjesztő műsora közelebb állt a szívéhez, mint a nagyobb nézettséget kapó Öveges professzor előadása. Komolyabb stílusa és visszafogottabb személyisége nagyon megnyerte, ekkor döntötte el, hasonló módon a fizika látványosságát és mindenapiságát kihasználva juttatja el a fiatalokhoz a nem kedvelt tantárgyat és a benne rejlő játékos örömöt.

A játékosság már az előadás elején megjelent, hiszen Härtlein Károly színes lufikkal és egy kék lézerrel szemléltette a színek egymásra gyakorolt hőhatását, illetve megtudhattuk emiatt, miért érdemes a nyári melegben inkább a világosabb ruhadarabokat hordani a sötétebbek helyett. Lufidurrogtatás után fülünknek kellemesebb síp- és dudahangot hallhattunk műanyag szívószálból, a „hangtechnikusok réme” fantázianevű bemutatónál pedig egy fémrúdból nyert kis sípoló, kellemetlen hangot a mérnök úr. 

A levegővel való játékot pedig egy lufirakéta készítésével folytatta. Ám ennél is érdekesebb szokott lenni az, ha egy-egy lángcsóva is megjelenik ezeken az alkalmakon. Természetesen a kapcsos korpafűből nyert égő por és egy tölcsér segítségével bemutatta Härtlein tanár úr a látványos színpadi elem, a tűzgép működését. Egy rövid szünet után fejen való diótöréssel prezentálta a tehetetlenséget, házilag barkácsolt CD-lejátszójával pedig megmutatta, hogy az elektromágneses tekercs milyen módon adja át az impulzusokat egy mágnesnek vagy egy fém tárgynak, amiből aztán kihalljuk a zenét. Zárásként a folyékony nitrogén hirtelen fellépő termikus változását mutatta be, aminek segítségével a mágnesek tulajdonsága is látható volt, illetve palackból rakétát is csinált a rendhagyó óra végén.

– Szerettem volna, ha eljut olyan emberekhez is a fizika, akik nem biztos hogy értik, miért is fontos nekik ezt tudni – mondta beszélgetésünk során Härtlein, akinek a nevéhez fűződik a Kutatók Éjszakája országos rendezvény. – Fizika nélkül lehet élni, de nem érdemes! – zárta beszélgetésünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!