A Kúrián folytatódik

2024.04.30. 17:30

Buszos per: a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Kaposvári Törvényszék korábbi ítéletét

Ahogy korábban megírtuk, a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Kaposvári Törvényszék korábbi ítéletét, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, az eljárás lefolytatására a Szekszárdi Törvényszék jelölte ki a pécsi buszos perben kedden. A végzés ellen a vádlott és az egyik vádlott védője bejelentette fellebbezési szándékát, ezért az ügy a Kúrián folytatódik.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék felmentette az ügy két vádlottját, miután az általa megállapított tényállás szerint Pécs önkormányzata a 2010-es évek elején úgy döntött, hogy a városban közlekedő buszokat lecseréli. Használt, ám jó állapotú buszok beszerzése mellett döntöttek és az ezzel kapcsolatos feladatokat a város közlekedési cégére bízták. Ennek a cégnek volt egyik vezetője az időközben elhunyt elsőrendű vádlott. 
A cserére közbeszerzési eljárást írtak ki, de előtte a másodrendű vádlott felvette a kapcsolatot az elsőrendű vádlottal – aki 2022-ben elhunyt -, hogy működjenek együtt a beszerzésben. 

A bírósági közlés szerint a buszértékesítéssel foglalkozó cég tájékoztatta a pécsi vállalatot arról, hogy rendelkezésükre áll egy nagyobb használt buszflotta Hollandiában, amelyet az első- és másodrendű vádlott később meg is tekintett. A pécsi közgyűlés elé olyan előterjesztés került, amely a buszok vételárát 3,5 milliárd forintban határozta meg.  A nyertes cég a másodrendű vádlott tulajdonában volt, aki 1,6 millió eurót kapott meg. 

A Kaposvári Törvényszék a másod- és negyedrendű vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette.  Álláspontja szerint ugyanis a vádlottak esetében nem lehetett megállapítani, hogy olyan színlelt tevékenységet végeztek volna, melynek jogtalan haszon szerzése vagy jogtalan hátrányt okozása lett volna a célzata, illetve a buszflotta beszerzése is megtörtént és az alkalmazott 20 százalékos haszonkulcsot pedig nem tekintette eltúlzottnak szakértőkre is hivatkozva, a kereskedelemben ugyanis ennél magasabbal is dolgoznak.

Az ítélethirdetést megelőző tárgyaláson az az első fokú ítélet ellen az ügyész hatályon kívül helyezést és az elsőfokú bíróság új eljárásra való utasítását kérte, mert az ügyész szerint a törvényszék az indoklási kötelezettségének nem, vagy csak részben tett eleget és nem értékelte megfelelően a bizonyítékokat.

A másodrendű vádlott védője viszont a Kaposvári Törvényszék ítéletének helyben hagyását kérte. Mint mondta, az elsőfokú bíróságnak elképesztő politikai és sajtó ellenszélben kellett meghozni az ítéletét, hiszen az ügyről "hemzsegtek a szakszerűtlen cikkek". Szerinte az ügyészségi fellebbezés nem érthető, konkrétumok, tények, hivatkozások nincsenek benne, megjegyezte, hogy az eljárás során nem volt olyan a tanú, ami a vádat támasztotta volna alá, hanem a megvádolt védencének álláspontját erősítette. A másodrendű vádlott az utolsó szó jogán ártatlanságát hangsúlyozta és azt, hogy várja, hogy vége legyen „a rémálomnak". 

A Pécsi Ítélőtábla kedden úgy döntött, hogy a Kaposvári Törvényszék által megállapított tényállás megalapozatlan és felderítettlen, számos bizonyítási eljárást nem folytatott le megfelelően a somogyi bíróság, több ellentmondásra nem tértek ki az eljárásuk során. Ezért úgy döntöttek, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezik és új eljárásra kötelezik az elsőfokú bíróságot, amelynek lefolytatására a Szekszárdi Törvényszéket jelölték ki. Előtte azonban a Kúria elé kerül a kérdés, mert az egyik vádlott és egy másik vádlott védője is fellebbezett a végzés ellen, erre akkor van lehetőség, hogyha az elsőfokú és a másodfokú ítélet lényegében eltér egymástól. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!