Bama.hu videó

2024.03.24. 20:14

Imádták a gyerekek a 33. Vasútmodell parádét (galéria és videó)

Március 23-24-én újból megtelt a pécsi vasútállomás. A 33. Vasútmodell parádé első alkalommal kapott helyet az új helyszínen, a tavaly adventi rövidebb ízelítőt követően most két napon át a terepasztaloké és a különleges kisvasútaké volt a főszerep az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub szervezésében.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Imádták a gyerekek a Vasútmodell parádét, a pécsi vasútállomáson, ahol több korosztály egyszerre találhatta meg a számára érdekes elfoglaltságot. Március 23-24-én 9 és 18 óra között várták az érdeklődőket a programra. A legkisebbek méretarányos kis favonattal játszhattak a játszószőnyegen, a kicsivel nagyobbakat elbűvölte a Lego-vasút és a kisebb méretű, fényekkel, házakkal kiegészített terepasztalok. A nagyobb gyerekek és a felnőttek sem maradtak látványosság nélkül, a parádé legutolsó termében több nagyméretű asztal és vasút várta az érdeklődőket.

Ha a vasútmodell működése – mely, mint megtudtuk, a haladáshoz szükséges energiát a sínekből nyeri – nem is kötött volna le mindenkit, a terepasztalokat felépítő egyes modulok kidolgozottsága is magával ragadhatta a látogatók figyelmét.

 

Ténai László klubelnök elárulta, a terepasztalok felépítéséhez számos különböző alapanyagra és jó adag türelemre van szükség. Külön, kézzel készítik el például a vasutak környezetét alkotó füves területeket, az alapanyagot a ragasztózott területre szórva kapja meg végleges formáját az apró, élethű környezet.

Egyes modellek kiváltképp aprólékosságról tanúskodnak, gondosan megmunkált házak, emberi alakok, illetve domborzati elemek, alagutak gazdagítják a miniatűr vasútállomásokat és síneket. A hétvégi parádé során többek között megfigyelhettük a lemodellezett sellyei vasútállomást is, amely csakúgy, mint a papír modell készítési lehetőség, nagy sikert aratott a programra látogató családok, gyerekek körében.

 

A Vasútmodell parádé nyáron folytatódik

 

Mint megtudtuk, legközelebb június elejére, előreláthatólag június 1-2 között tervezik a következő parádét, amelyet majd szokás szerint novemberben kívánnak ismét megrendezni.

Ténai László elmondta, továbbra is folytatódnak, immár a vasútállomáson, az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub találkozói is heti rendszerességgel, emellett szintén hetente találkoznak a klub által szervezett vasútmodellező szakkörre kíváncsi fiatalok. A foglalkozásokon először csak ismerkednek a modellezéssel, s ha valaki már gyakorlatra tesz szert és kiemelten érdeklődik a téma iránt, később a klub tevékenységéhez is kapcsolódhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!