Választás 2024

2023.11.06. 07:00

Vármegyei jegyző: a nyáron megválasztottak 4-6 hónap után tölthetik be hivatalukat

A 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása több szempontból is eltér a korábbi években lebonyolított voksolásoktól – hangsúlyozta a Dunántúli Napló érdeklődésére a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

A változásokról Partos Jánost kérdeztük, aki kifejtette: egyrészről amiatt, mert az Alaptörvény tizennegyedik módosításából következően egy napon bonyolítják le az Európai Parlament tagjainak választásával, másrészről pedig azért, mert a megválasztott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek megbízatása egy úgynevezett „átmeneti időszakot” követően kezdődik meg.

– Az „átmeneti időszak” szabályozását tekintve több fontos, a korábbitól eltérő rendelkezéssel találkozunk – jegyezte meg. Partos János a legfontosabbnak nevezte, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jéig tart.

– Vagyis a jövőre megválasztott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek - az általános választás időpontjától függően - hivatalba lépésükre mintegy 4-6 hónapot várakozni fognak – mutatott rá a vármegyei önkormányzat jegyzője. Szavai szerint mindez a gyakorlatban egyrészről azt jelenti, hogy a 2024. évben megválasztott helyi önkormányzati képviselőknek és polgármestereknek 2024. október 1-jéig nincsenek külön jogosítványaik, másrészről pedig azt, hogy a többi között „a megbízatás keletkezésére és megszűnésére, az összeférhetetlenségre, a méltatlanságra, a vagyonnyilatkozat-tételi eljárásra, az alakuló ülésre, a polgármester eskütételére, a közös önkormányzati hivatal létrehozására, a területszervezési eljárásra irányadó rendelkezéseket az új képviselők és az új képviselő-testület vonatkozásában 2024. október 1-jét követően kell és lehet csak alkalmazni”.

A jegyző kitért arra is, hogy az „átmeneti időszakban” a jövő évi általános választást megelőzően hivatalba lépett képviselő-testülettel szemben is több, működésüket érintő szabállyal találkozunk.

– Az előzőekben ismertetett szabályokból következik, hogy e képviselők 2024. október 1-jéig jogaikat teljeskörűen gyakorolhatják, az őket terhelő kötelezettségeiket teljesíteniük kell – rögzítette Partos János, aki megjegyezte: általános zsinórmértékként tehát a jogszabályokat maradéktalanul be kell tartaniuk, a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét nem sérthetik meg.

Tájékoztatása szerint mindezek mellett több más, lényeges szabály is következik az említett új rendelkezésekből. Mivel a jövő nyáron megválasztott képviselők, illetve polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jén kezdődik, ezért addig az időpontig időközi választás nem tűzhető ki a megbízatás megszűnésének az esetén. 

– A jövőre megválasztott tisztségviselő megbízatása is csak 2024. október 1-jei hatállyal szűnhet meg legkorábban, így a megbízatás megszűnése miatt időközi választás kitűzésére csak 2024. október 1-je után van lehetőség – fűzte hozzá.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!