Így a helyes

2023.07.11. 10:30

Közlekedés babakocsival a Tüke Busz járatain

Minden, az utazási feltételekben előírt szabály és előírás hangsúlyozása mellett lényeges, hogy a helyi járatú autóbuszokon segítsük utastársainkat a fel-és leszállásban - olvasható a Tüke Busz Zrt. sajtóközleményében.

Bama.hu

Fotó: LightField Studios

Különösen fontos, hogy utazásunk során figyelmet szenteljünk a kisgyermekkel, babakocsival közlekedő utastársainknak.

A társaság tájékoztatása szerint az autóbuszokra babakocsival felszállni csak a „babakocsi” piktogramjával jelzett ajtónál lehet.

A babakocsival felszálló utasainkat arra kérjük, hogy az autóbuszra a megállóhely első harmadában várakozzanak. Utazási igazolványukat, bérletüket felszálláskor mutassák fel a jármű vezetője felé, majd ezt követően a piktogrammal megjelölt ajtón szálljanak fel az autóbuszra. Ha kisgyermekes utasként babakocsival szállnak fel az autóbuszra és utazásukhoz menetjegyet vásárolnak, kérjük ne felejtsék el érvényesíteni azt, az ajtónál elhelyezett készülékkel.

A társaság arra kéri utasait, hogy az utastársak ülőhelyük átadásával vagy megfelelő méretű állóhely biztosításával segítsék a kisgyermekkel utazókat. Amennyiben lehetőségük van rá, segítsék a babakocsival utazó szülőket, vagy a kísérőket a fel-és leszállásban.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint a járatokon gyermekkocsival szállított kisgyermek elhelyezése és felügyelete minden esetben a szülő, vagy a kísérő feladata. Fontos, hogy a gyermek a gyermekkocsiban vagy ölben történő szállításáról is a szülő, vagy a kísérő dönt. A 3 éven aluli gyermek – biztonsága érdekében – ha a kísérője úgy dönt, hogy a gyermek nem gyerekkocsiban rögzítve utazik, akkor kísérője ölében, illetve külön ülésen, pl. gyermek-hordozóban, gyermekülésben, gyermekbiztonsági rendszerben utazhat. Gyermekkocsiban a kisgyermeket csak a kocsi rögzített állapotában és a gyermek bekötése esetén lehet szállítani.

A babakocsit a járművön akkor is rögzíteni kell elmozdulás ellen, ha a gyermek nem abban utazik.

Arra kérik babakocsival utazó kisgyermekes utasainkat, hogy az autóbuszról történő leszállás után soha ne lépjenek le a járdáról a jármű takarásából, mert rendkívül balesetveszélyes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!