jégvihar

2021.07.13. 18:17

A sellyei károsultak többségének nem volt lakásbiztosítása

Több mint ötszáz ingatlan sérült meg a pénteki jégesőben, ami Sellyét és környékét érintette. A károk jelentősek, a helyreállítás, kármentesítés azóta is tart.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

„Példaértékű az összefogás. Köszönöm szépen mindenkinek ezt a rengeteg munkát és felajánlást”, írta Facebook-bejegyzésében Nagy Attila, sellyei polgármester.

Már harmadik napja tart a károk felmérése, kármentesítés a péntek esti vihar óta. Mint a polgármester lapunknak elmondta, fokozatosan emelkedik a viharkárokról érkezett bejelentések száma: míg szombaton 407 ingatlanról tudtak, ez a szám hétfőre 507-re emelkedett. A többsége, közel háromnegyede Sellyéről érkezett, de sok a kár a környező településeken, Kákicson, Okorágon, Drávaiványin. A jég tetőket, autókat, kerti bútorokat, veteményeseket vert el. Közel száz olyan ingatlan volt, ahol teljesen le kellett bontani a tetőt. Hála a megyei és az ország több pontjáról helyszínre érkező hivatásos tűzoltóknak, illetve önkéntes mentő- és civil szervezeteknek, a hétvégére már több ingatlan részleges helyreállítása megtörtént, tetőket fóliáztak, cserepeket cseréltek ki.

– Sajnos a legtöbb ingatlan tulajdonosa nem rendelkezik lakásbiztosítással. A részleges kármentesítést most elvégezzük, de a teljes helyreállításra forrást kell találni – közölte Nagy Attila.

A pénteki vihar elvonulta után a helyszínre elsőként a Baranya megyei mentőszervezetek érkeztek, többek között a Pécs Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület, a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A hétvégén hozzájuk csatlakoztak az ország különböző pontjairól érkező önkéntes mentő- és civil szervezetek.

– Minket ugyan elkerült a vihar, de bármikor kerülhetünk hasonló helyzetbe, s egyedül kevesek leszünk – írta közösségi oldalán Jusztinger János, sásdi polgármester. – A Pénzügyi Bizottság elnökével egyeztetve úgy döntöttünk, Sásd jelzésértékű, Sellye városával való együttérzésünket kifejező, 100 ezer forintos támogatással kívánja felhívni a figyelmét a Hegyháti járás valamennyi önkormányzatának, hogy amennyiben módja és lehetősége van rá, segítse Sellyét és környékét.

Gyűjtést indítottak a segélyszervezetek a károsultaknak

Gyorssegélyt ad és a helyreállításban is segít a Katolikus Karitász és a Pécsi Egyházmegyei Karitász. A református egyház szintén gyűjtést indított a rászoruló családoknak. A sellyei jégkárosultak részére a fejajánlásokat itt lehet megtenni: Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 Közlemény: JÉGKÁR. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Bankszámlaszám: 11784009-20200745 Számla­vezető bank: OTP Bank Nyrt. BIC(SWIFT) kód: OTPVHUHB. Közlemény: JÉGKÁR SELLYE 2021. Egyéb felajánlásokat Sellye, Zrínyi utca 13. szám alatti önkormányzati ingatlanon központilag kerülnek gyűjtésre, a Magyar Vöröskereszt munkatársa (+36-70/933-8240) várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!