Sajtótájékoztató

2024.04.18. 17:00

Telefonos csalásokra szakosodott bűnszervezetet számolt fel a rendőrség

Befejezték a rendőrök a nyomozást az első olyan ügyben, amelyben egy országos kiterjedésű telefonos csalásra szakosodott bűnszervezet tagjaira mértek csapást. Erről tartottak sajtótájékoztatót április 18-án a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. 

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Az ügy részleteiről tartott sajtótájékoztatót a rendőr-főkapitányság épületében dr. Harmati Béla r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Kutas Tamás c. főügyészségi ügyész, a Baranya Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője, valamint Kántor Kinga r. főhadnagy, a Gazdaságvédelmi Osztály főnyomozója. 

Három férfi és tizenegy gyanúsított ellen bűnszervezetben, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás miatt nyomozott a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, akik magyarországi sértettek bankszámláján lévő összegeket szereztek meg, úgy, hogy kicsalták belőlük bankkártya adataikat adategyeztetésre hivatkozva.

Minden részletre kiterjedt a nyomozás és az elemzői munka, amely során a nyomozók azonosítani tudták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyeket, majd 2022. november 29-én összehangolt rendőri akció keretében Budapesten, valamint Csobánkán elfogták őket. A helyszínen a rendőrök mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, laptopokat, valamint virtuális pénztárcához szükséges eszközt találtak és foglaltak le. A három férfit két külföldi, egy magyar letartóztatták, és azóta is letartóztatásban vannak. 

Az elkövetők az információs rendszer felhasználásával 200 millió forintot meghaladó kárt okoztak, amelynek azonban több mint a fele megtérült a hatósági kényszerintézkedéseknek köszönhetően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában