Módosult előírások

2024.05.04. 16:40

Jelentősen nőtt a bírságok összege

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: YP_Studio

Több fogyasztóvédelmi előírás is módosult ez év március 1-jétől - hívja fel a figyelmet az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Portálja. 

Tájékoztatásuk szerint, a törvénymódosítás biztosítja, hogy a légiutas-jogokkal kapcsolatos ügyekben a fogyasztóvédelmi hatóság egyedi ügyben kötelezhesse a vállalkozást például kártalanítás megfizetésére.

További jelentős változás, hogy emelkedett a fogyasztóvédelmi és a piacfelügyeleti bírságok összege, aminek alsó határa évek óta 15 ezer forint volt. - A fogyasztóvédelmi bírság 2024. március 1-től a vállalkozás árbevételétől függően 100 ezer forinttól 2 millió forintig, illetve 1 millió forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5 százalékáig, de legfeljebb 650 millió forintig terjedhet. A fogyasztók széles körének testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető helyzet, illetve jelentős vagyoni hátránnyal fenyegető veszélyeztetésük esetén a bírság 200 ezer forintról indul, és a vállalkozás éves nettó árbevételének 5 százalékáig, valamint 2 millió forinttól 3 milliárd forintig terjedhet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában