Bama.hu videó

2024.05.05. 20:00

A Pellérdi Sajtműhelyben követtük a tej útját a tehéntől a sajtig - galéria és videó

Igazi baranyai érték, melynek készítési folyamatába mi is bepillanthattunk. A Pellérdi Sajtműhelyben megismerkedtünk a gyönyörű jersey tehenekkel és megkóstoltuk a sajtokat is.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Dombai Szandra és édesanyja, Dombainé Andrea fogadott minket a Pellérdi Sajtműhelyben, ahol éppen a parenyica készítését kezdték el. A gyakorlott mozdulatokkal, az előkészített alapanyagokból néhány perc elteltével már sorakoztak is az asztalon az ínycsiklandozó termékek.

Pellérdi Sajtműhely
Pellérdi Sajtműhely munkafolyamatait láthatjuk Fotó: Löffler Péter

 

– Édesanyámmal és édesapámmal közösen vágtunk bele, kecskékkel és birkákkal indítottunk és utána jött csak a szarvasmarha. Azért választottuk a jersey-t mert kifejezetten tejelő fajta, a sajtkészítéshez a legjobb. Nagyon magas a fehérje- és zsírtartalma a tejének. Így jöttek a tehenek és létrehoztuk a sajtműhelyt, ez 10 éve volt már

 – fogalmazott a kezdetekkel kapcsolatban Dombai Szandra.

Nagyon nagy a paletta, sokfajta sajtot készítenek, így van aki azt hiszi, hogy ipari mennyiségben gyártanak, de nem. Az összes terméket helyben, a saját kezeikkel készítik el. Az egyik legkedveltebb termékük a parenyica, de a gomolyát is szeretik nagyon a vásárlók, ezt sokféle ízesítéssel készítik.

– A személyes kedvencem a lilahagymás gomolya. Nagyon szeretek reggelizni, és ez nagyon jól esik a reggeli mellé. Kedvelem a mozzarelláinkat is, mert nagyon jól olvadnak, gyermekeim is szeretik, olyan sajt ami olvad, nem megég az ételen. Amit még szeretek az a grillsajt, ezt több étterem is viszi tőlünk, mert azt mondják, hogy nem olyan gumis mint a bolti sajt. Mi a tejet is isszuk, de nem értékesítjük, mert feldolgozzuk 

– ismertette a termékeket a sajtkészítő.

A farm területén mintegy 43 szarvasmarha van jelenleg, közülük néhánnyal mi is megismerkedtünk. Volt fahéjbarna, foltos és csokiszínű is.

Fotó: Löffler Péter

A fajta kinemesítésében elsősorban a tejtermelés gazdaságosságára törekedtek, ezért kis testű, a tehén tömege 350-500 kilogramm. Megtudhattuk, hogy a jerseyknek élénk a vérmérséklete, de ez szelídséggel párosul. Igazán érdeklődő, kedves állatok, a simogatást is tűrték, sőt, szívesen fogadták.

– Napi 20 liter tejet adnak, a holstein-fríz meg a magyar tarka napi 35-40 litert ad nagyüzemi körülmények között. Nálunk a szarvasmarhák csak szálas takarmányt kapnak, csak abrakot, semmiféle plusz adalékot vagy erjesztett takarmányt. Sokat vannak a legelőn, semmi antibiotikumot nem kapnak 

– mondta Dombainé Andrea. – A teheneknek a vemhesség 7. hónapjában apasztjuk el a tejét. Akkor már nem tejel a következő ellésig. A vemhesség 270. és 290. napja között ellenek. Van egy kis túlhordási időszak is, ez általában akkor fordul elő ha bika a borjú.

Egy nap körülbelül 320 liter tejet dolgoznak fel, abból mindig csak egyfajta sajt készül. Egy másfél éves érlelt sajtból mi is kaptunk kóstolót, melynek az ízét szavakkal nehéz lenne leírni. Igazi finom, testes sajt, egészen más mint a bolti.

A Pellérdi Sajtműhely termékei

Többek között megtalálhatóak érlelt félkemény és kemény sajtok, natúr és gyümölcs joghurt, gomolya, parenyica, grillsajt, mozzarella golyó és rúd, feta sajt (szezonális), orda és vaj is. A pécsi Vásárcsarnokban érhetőek el a termékeik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában