Üzennek a háztartási gépek

2024.05.04. 14:00

A modern otthon jelszavai a kényelem, a praktikum, a takarékosság

A forgótárcsás mosógép és a gázrózsás tűzhely virágkora óta sokat változott a világ: az okos megoldások a háztartási gépeket sem kerülték el, a modern otthon jelszavai a kényelem, a praktikum és a takarékosság.

Bama.hu

Fotó: Knap Zoltán

Az automata mosógép a legalapvetőbb fontosságú háztartási eszköznek számít, gyakori használata miatt nem mindegy, milyet választunk. Energiatakarékosság alapján a C besorolású mosógép már jó kategória. A vízfogyasztásban jelentős eltérés nincs közöttük, mindegyik hatékonyan, kevés vízzel mos ki, mert mindig az adott súlyhoz mérten veszik fel a vizet.

Mosógép extrákkal

A mosási idő a ruha típusától függ, de léteznek olyan modellek, amelyek nagyobb adag ruhát akár 1 óra alatt hatékonyan mosnak ki, sőt, egyes automatikus programok szenzoraiknak köszönhetően akár 45 perccel is lerövidítik a mosási időt. Extra funkció, ha wifihálózaton keresztül újabb mosási programok tölthetőek fel a gépre; vagy ha a készülék a fogyasztási adatokat visszaküldi az okostelefonra. Felsőbb kategóriánál az automata adagolórendszer az éppen szükséges mennyiségű mosószert és öblítőt adagolja a kiválasztott programhoz.

– A szárítógéppel kombinált mosógép ott lehet jó megoldás, ahol nincs elegendő hely két gépnek

 – tudtuk meg Deák Szabolcstól. Az Expert kiskereskedelmi hálózat vezetője azt tanácsolja, ilyenkor tartsuk szem előtt, mennyi szárítókapacitásra lesz szükség, mert a mosási kapacitáshoz képest szárításkor kevesebb súllyal képes megbirkózni a gép. Egyes gyártóknál a szárítás hatékonysága hőszivattyús mosó-szárítógépekkel tovább javítható.

Öntisztító, wifis sütők

A sütők áramigénye nem kimagaslóan magas, a legtöbb egyszerű dugvillás kialakítású. A felsőbb kategóriás, pirolitikus tisztással rendelkező modelleket már közvetlenül az elektromos hálózatra kell kötni, ilyenkor ajánlott előre felmérni a lehetőségeket. A belépőkategóriás sütők hidrolitikus öntisztításúak: vízgőz lazítja fel a makacs szennyeződéseket. A katalitikus oldalfalú modellek már magukba szívják a zsiradékot, így takarítani sem szükséges. A felsőbb kategóriánál gyakori a pirolitikus tisztítás, ennél magas hőfokon hamuvá ég az összes ételmaradék, ami nedves szivaccsal könnyedén kitörölhető a sütőtérből. Szinte minden sütőnél találkozhatunk sütősínnel, a prémiummodelleknél sütőkocsival is. Előbbi – plusz biztonsági funkcióként – megakadályozza a forró tepsi felborulását. Több gyártó okostelefonos vezérlésű sütőt kínál, ezzel a ki- és bekapcsolás, időzítés, késleltetési funkció érhető el.

A beépíthető mikrohullámú sütők beépítési mérete azonos, egyedüli eltérés a mélységben lehet. Minél magasabb kategóriás a termék, a mikró mélysége annál inkább megközelíti a sütőét. A drágább mikrókkal még pizza és sütemény is készíthető.

Biztonságos indukciós

Az indukciós főzőlapok a kerámia főzőlapoknál az energiahatékonyságuk miatt számítanak jobb választásnak; ebből a kínálat is nagyobb. Az indukciósnál nem fűtőszál izzik fel, így a véletlen balesetek elkerülhetőek. Ha a régi edényeink nem kompatibilisek az új technológiával, vásároljunk indukciós adaptert: ezzel szinte valamennyi edényt használhatjuk az új főzőlapon is.

A páraelszívó kiválasztásához fontos a konyhaméret, ez alapján számítható ki a szükséges légszállítás. Például egy 20 négyzetméteres konyhába legalább 500 m3-es elszívó illik. Az okos-páraelszívó a főzőlappal kommunikál, vagyis főzéskor automatikusan be- illetve kikapcsol. Némelyik okostelefonról, wifin keresztül is szabályozható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában