Siker

2023.07.30. 16:20

Online figyelik az árakat, már el is indult a csökkenés

A július 1-jén indult online árfigyelő rendszer rendkívül eredményesnek bizonyult – az érintett termékkörökbe tartozó élelmiszerek árai csökkentek.

Wald Kata

A népszerűségük szerencsére nem csökkent

Fotó: Berán Dániel

Sikeresnek bizonyul a Gazdasági Versenyhivatal által július 1-jén indított online árfigyelő rendszer, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy egyes élelmiszeripari termékek napi eladási árának megjelenítésével segítse a fogyasztói döntéseket, illetve a piaci verseny fokozásán keresztül lejjebb szorítsa az árakat. A rendszer a fogyasztók számára egyszerűen elérhető módon napi árinformációkat biztosít egyes alapvető élelmiszerekről: tejtermékek, hús, zöldség, gyümölcs, kenyérfélé, tartós élelmiszerek. 

Az árfigyelő oldalon hat üzletlánc árait lehet összehasonlítani összesen 62 termékkategóriában. A rendszerbe kötelezően a legnagyobb, éves szinten legalább 100 milliárd forint nettó árbevétellel rendelkező kiskereskedők – az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco – szolgáltatnak adatot minden nap, de az árfigyelőhöz önkéntes alapon is lehet csatlakozni, ezt a szándékot a Gazdasági Versenyhivatal felé szükséges jelezni. Jelenleg mintegy 1200 üzlet több mint ezer különböző termékére vonatkozó adatok érhetők el a weboldalon. 

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az online árfigyelő eredményes, már több mint 5 százalékkal szorította le a megfigyelt élelmiszerek árait

 – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

– Az érintett áruházláncok már több termék esetében is határozottan csökkentették áraikat: a július 1. és július 12. közötti időszakban az online árfigyelő rendszerbe kötelezően szolgáltatandó 62 kategóriából 55-ben csökkentek a termékek átlagárai. Jelentős, több mint 20 százalékot meghaladó árcsökkenés volt tapasztalható például a fokhagyma, az alma és az újburgonya esetén, emellett közel 10 százalékkal csökkent az ára a puly­kamellnek, a tojásnak, egyes kenyérféléknek, valamint a túrónak is – tették hozzá. 

A kötelező akciózást ellenőrzik

A kötelező akciózás mértékének 10 százalékról 15 százalékra emeléséről döntött nemrég a kormány, valamint augusztus 1-től kiterjeszti a kötelező akciók szabályait azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az élelmiszer­árstop hatálya alá estek. A kereskedőknek gondoskodniuk kell, hogy mindenki számára láthatóan és érthetően jelezzék az üzletek az árcsökkentett termékek körét és az árcsökkentés tényét. A szabályok betartását az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. A vizsgálatok kiterjednek az árcsökkentés tényére és mértékére vonatkozó tájékoztatási, forgalmazási és árusítási kötelezettség megsértésnek vizsgálatára. Jogsértés megállapítása esetén a bírság akár több tízmillió forint is lehet, súlyosabb esetben ideiglenesen megtilthatják a kereskedelmi tevékenység folytatását is a jogsértéssel érintett üzletben, amelynek időtartama legalább egy nap és legfeljebb fél év lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában