Bulvár-celeb

2024.05.07. 06:30

Vödörnyi kávé, egy tábla csoki? Felejtsd el a hagyományos érettségiző enni-innivalókat

Sokkal hatásosabb agyserkentőket mutatunk.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Május 6-án elkezdődtek a kötelező tantárgyak érettségi vizsgái, rengeteg diák izgul ezekben a napokban, hiszen sokak számára nagy tétje van a megméretésnek. Fontos, hogy a fiatalok rendesen felkészüljenek, és a lehető legjobb testi-lelki állapotban legyenek életük e fontos időszakában. Azonban sokan vannak, akik nem is sejtik, hogy bizonyos dolgokkal komolyan árthatnak maguknak.

Sok folyadék, alvás, egészséges ételek a kulcs a jó teljesítményhez
Forrás: Shutterstock

A Semmelweis Egyetem dietetikusa, dr. Bodor Zsanett rendkívül fontos dolgokra hívta fel a figyelmet, ugyanis nagyban befolyásolhatja az érettségi eredményét az, hogy a diákok hogyan étkeznek, milyen ételeket, italokat fogyasztanak a vizsgaidőszakban.

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás,

a túl sok cukor, illetve a túlzásba vitt gyorséttermi és feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. 

A dietetikus a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul – írja a Bors a Semmelweis.hu cikke alapján. 

A túlzásba vitt koffeinbevitellel nem lehet elérni a kívánt hatást
Forrás: Shutterstock / illusztráció

Mindenképp érdemes a diákoknak rendesen kialudniuk magukat, tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételeket fogyasztaniuk. A sok cukrot és a gyorséttermi ételeket pedig jobb, ha elfelejtik, ugyanis azok csökkenthetik a koncentrációt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában