Gazdaság

2016.05.27. 16:16

Kalmár László vendégekre cseréli az autókat

Kalmár László autószerelőként kis maszek műhellyel kezdte, aztán a térség egyik legnagyobb autókereskedése a siklósi Suzuki Kalmár lett belőle. Szőlővel és vendéglátással pedig intenzíven csak úgy tíz éve foglalkozik. A pincéjébe eleinte inkább csak barátok jártak, ma viszont 120 fős lakodalmat is fogadni tud egy korhű hangulatban kialakított pinceétteremben és egy beüvegezett filagóriában.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Autószerelő a hivatalos szakmája, amiből aztán jókora birodalom növekedett.

– Több mint fél évszázada lettem autószerelő, és húszévi kocsijavítgatás után a rendszerváltást követően pályáztam meg a Suzuki kereskedést, mert úgy éreztem akkoriban, hogy ár-értékarányban ez a legjobban eladható kocsi Magyarországon.

– Ez így ment negyedszázadon át, idén viszont mégis bezárta a szalont.

– A szerviz megy tovább, azt pedig soha nem bántam meg, hogy 1991-ben a régióban az elsők között belekezdtem. Én ma is Suzukival járok. A gazdasági válság azonban sokat rontott a márka nimbuszán, mindemellett az új Vitara eladási adatai újra a régi szép időket idézik.

– Az autó tehát leparkolt, a pincészete viszont annál inkább fejlődik. Mikor kezdődött a szőlővel a kapcsolata?

– Van itt egy kép a falon, amint nyolcesztendősen már ügyeskedek a hébérrel. A szőlőterület közben egyre növögetett, de az öcsémmel csak az utóbbi tíz esztendőben kezdtünk el igazán borászattal és falusi turizmussal foglalkozni.

– Mekkora volt eredetileg a családi birtok?

– A dédnagyapámtól örököltünk egy háromszáz négyszögöles portát a siklósi szőlőhegyen, a Csukma-dűlőben. Az utóbbi tíz évben aztán egyre nagyobb lett a terület és a vendégfogadó pincerész is. Ma már 3,7 hektárt művelünk, döntően fehér borok készítésére alkalmas szőlőkkel, pinot blanc-nal, savignon blanc-nal, olaszrizlinggel. Másrészt a pincészetben immár egy 120 fős lakodalom is vígan elboldogul. A pinceéttermünk ugyanis most készült el, és a szakemberek kétszáz évvel ezelőtti pincehangulatot teremtettek, persze a mai kényelmi funkciókkal, korszerű infrastruktúrával. A beüvegezett filagóriában pedig a népi eszközök, a kemence, az összkép is mindenben passzol egy jól prosperáló helyi szőlősgazda életviteléhez. És a újdonságoknak még nincs vége, a fiataloknak is készítünk egy rosé- vagy fröccsteraszt.

– Halnapok lesz a hétvégén a Kalmár pincében csuzai szakácsokkal. Hogy kerül a horvát hal a siklósi asztalra?

– Nem véletlenül legendás hírűek a csuzai halételek. Nekem húsz éve jó barátom Sipeč Árpi, a csuzai Kovács Csárda vezetője, s ő mutatja meg pénteken és szombaton este, hogy mi a titkuk. Egyébként nincs itt semmi ördöngösség, egyszerűen mindig mindent friss halból készítenek, különleges, minőségi paprikával. Szóval a legfontosabb, hogy csak akkor kezdenek neki a halászlének, amikor a vendég már helyet foglalt az egyik asztalnál. Most pedig bizonyíthatnak, mert vendégből nem lesz hiány, máris telt házas az esemény.

Van utánpótlás

Kalmár László 1955-ben született Siklóson. Mattyon és Drávaszabolcson nőtt fel, Siklóson tanulta ki az autószerelő szakmát, ahol mestervizsgát is tett. A harkányi szervizben dolgozott 10 éven keresztül, majd 1981-tól saját műhelyt nyitott Siklóson. 1991-ben hozott létre Suzuki kereskedéssel és szervizzel foglalkozó kft.-t. Az autóeladást idén befejezték, de a szerviz működik tovább. A Kalmár pince 10 éve fogad vendégeket, a nagyberuházások tavaly készültek el. Felesége Faluhelyi Edit, lányuk, Lilla (25) negyedéves közgazdász hallgatóként a pincészet marketingfelelőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!