Gazdaság

2014.09.14. 17:28

Bányanyitás: ingyen adja üzletrészét az államnak a mecseki mérnök

Ingyen és bérmentve ajánlotta fel a több százmillió tonnányi mecseki szénvagyon feletti kutatási jogokkal bíró Calamites Kft.-ben lévő ötven százalékos üzletrészét az államnak Verbőci József bányamérnök.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A Mecseki Szénbányák egykori szervezési főmérnökét, a szászvári dolgozói bérlő társulás vezetőjét, a nagymányoki külfejtésnyitás egyik kezdeményezőjét és részvevőjét a felajánlás okáról kérdeztük.

–  Mecsekben lévő, felbecsülhetetlen értékű feketekőszén-vagyonra szeretném ráirányítani a döntéshozók figyelmét. A projektek a mai fejlettségükben már meghaladják a mérnöki irodánk méreteit és gazdasági lehetőségeit. Mindemellett a mecseki szénbányászati lehetőségeket nem ismerő, nem szakértő minősítésű tanulmányírók dezinformációival szemben hozzáértő szakértői átvilágításnak kívánok lehetőséget adni.

– Mi adja az aktualitását mostani fellépésének?

– Egészen 2011-ig, a hazai ásványvagyon feltérképezésére és fokozott hasznosítására irányuló kormányzati szándék kinyilvánításáig a szénbányászat szitokszónak számított. Most viszont a világpiaci megítélés mellett az ukrán-orosz válság is ráirányítja a figyelmet a saját energiahordozókra, különösen aktuálissá vált a kérdés.

– Mit mutat a világpiac?

–Évente 2 százalékkal növekedett a világ széntermelése a 20 évvel ezelőtti magyar bányabezárási hullámot követően is, ez a tendencia mind a mai napig tart. Mögötte egyértelműen a  szén versenyképessége áll.

– Az önök érdekeltségében mekkora szénvagyonról beszélhetünk?

– A nagymányoki bányatelken 1,8 millió tonna földtani fekete-kőszénvagyonról. A Máza-Váralja térségébe tervezett mélyművelésű bányaprojekt viszont jóval nagyobb, a maga 440 millió tonnás feketekőszén-vagyonával. Ez a mennyiség akár 100 évig biztosíthatná a működést.

– Mekkora lenne a beruházásigénye a bányanyitásnak?

– Az a megcélzott végterméktől, illetve végtermékektől és azok volumenétől függ. Ha tisztán energetikai szénről beszélünk, akkor is több tízmilliárd forint, ha kokszkoncentrátum értékesítésre, vagy vegyi hasznosításra is nyílik igény, akkor a feldolgozók beruházási igénye a bánya beruházás sokszorosa.

– Reagáltak már felajánlására az illetékesek?

– Még nem, de nem is számítotok gyors válaszra, ajánlatom még kevesebb  mint három hetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!