Gazdaság

2014.10.22. 14:45

A Déli Áramlat miatt Baranyát is érintheti Rogán oroszbarát módosítója

Az orosz gázt Ukrajna megkerülésével szállító Déli Áramlat ugyanis Baranyán keresztül lép az országba. Az EU-s tiltást megkerülő Rogán-féle javaslat szerint földgázszállítási engedély nélkül is megépülhet.

bama.hu, 444.hu, index.hu, térkép: Wikipédia

Rogán Antal fideszes frakcióvezető a parlament gazdasági bizottságának elnökeként kedden beadott egy törvénymódosítást, ami lényegében az orosz állami Gazprom kedvéért készült - írja a 444.hu. A módosítás lényege, hogy olyan cég is építhet gázvezetéket Magyarországon, amelynek nincs földgázszállítási engedélye. Márpedig az  EU szabályai szerint (nem lehet ugyanazon cégé a vezeték, mint amelyik kizárólagosan szállít benne és üzemelteti) a Déli Áramlatot nem lehetne használni, így a Gazprom nem kaphatna rá Magyarországon szállítási engedélyt.

Ha a módosító nélkül kezdenénk építeni a gázvezetéket, úgy járnánk, mint Bulgária: ott fel kellett függeszteni a beruházást, miután az EU kötelezettségszegési eljárást indított az ország ellen. Bulgária esetében az USA is tiltakozott, és a 444.hu szerint Rogán most beadott törvénye szerint részben az amerikai nyomásra is válasz lehet: a magyarok nem engednek, továbbra is mindent megtesznek az orosz érdekek érvényesítéséért.

Baranya is érintett

A Déli Áramlat földgázvezeték Oroszország és Ausztria illetve Olaszország között épül, áthalad a Fekete-tenger alatt, majd több európai országon, köztük Magyarországon is. Lényege, hogy kikerülje Ukrajnát. Hazai – Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye területét érintő – szakaszának hossza várhatóan megközelíti a 250 kilométert.

A magyar szakasz megépítésével kapcsolatos előkészületekről az első egyeztetéseket Pécsett tartották 2014. januárjában. A hazai beruházások koordinálását végző Baranya megyei kormánymegbízottként Hargitai János akkor közölte: a kabinet kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Déli Áramlat földgázvezeték megépítését. Arra kérte a résztvevőket (a beruházó és a tervezésre létrejött konzorcium képviselőjét, a környezetvédelmi hatóság vezetőit és a közreműködő szakhatóságok szakembereit, valamint az érintett megyék koordinátorait), azonnal indítsák meg a különböző hatósági eljárásokat és engedélyeztetési folyamatokat, és azokat minél előbb, akár jóval a megszabott határidők előtt zárják le. Hozzátette: mint minden kiemelt beruházás esetében, garantálni kell a soronkívüliséget.

De nem csak építhet, adómentesen tárolhat is nálunk a Gazprom

De nem csak a Déli Áramlat kapcsán teszünk a Gazprom kedvére. Ahogy az index.hu megírta, Mengyi Roland fideszes képviselő törvényjavaslata szerint az orosz cég úgy hozhat gázt a magyar gáztárolókba, hogy nem kell hozzá kereskedelmi engedélyt szereznie. Így adót sem fizetnie, ha eladná a papíron külföldön, fizikailag a magyar tárolóban lévő gázt. A 444.hu szerint 700 millió köbméter gázról van egyébként szó, ami télen két hétre fedezné a magyar gázfogyasztást - de semmi nem garantálja, hogy a magyart fedezné, mivel semmilyen kötelezettsége sincs a Gazpromnak, hogy ezt a gázt Magyarországnak adja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!