Gazdaság

2015.03.26. 16:43

A brókerügyek nem veszélyeztetik a pénzügyi rendszer stabilitását

A problémával azonban foglalkozni kell, mivel nagyon sok ember megtakarítását érinti. Mindez a Pécsi Pénzügyi Napokon hangzott el.

MTI

A brókercégek ügyei nem veszélyeztetik a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, a problémával azonban foglalkozni kell, mivel nagyon sok ember megtakarítását érinti - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön Pécsett.

Nagy Márton, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, és mások mellett a Magyar Közgazdasági Társaság által kilencedik alkalommal szervezett Pécsi Pénzügyi Napokon tartott előadást.


   
A jegybank ügyvezető igazgatója rámutatott: a hazai befektetési szolgáltatói piac 26 ezer milliárd forintot tesz ki, ebből 200-300 milliárd volt a bedőlt brókercégeknél, ami a teljes volumen alig 1 százaléka, még további 600-700 milliárd van a nem banki hátterű brókercégeknél.
   
Úgy vélte, bár "elszeparált" eseményről van szó, a pénzügyi rendszer erős és biztonságos, mivel azonban a brókerügyek széles társadalmi rétegeket, több tízezer embert érintenek, nem lehet a probléma mellett szó nélkül elmenni.
   
Nagy Márton előadását követően újságíróknak azt mondta: az MNB ezért is lép fel olyan jogszabály módosítási kezdeményezéssel, amely a felügyelet számára a jövőben több jogosítványt ad, a brókercégek számára szigorúbb működést ír elő.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!