Hírek

2006.08.31. 14:54

London korlátozná a munkavállalást

BAMA

Képzettségi szintjük alapján korlátozná a román és a bolgár munkavállalók bevándorlását a két ország uniós csatlakozása után a brit kormány, írta kormányforrást idézve a The Guardian. A brit napilap értesülése szerint a rendszert úgy állítanák össze, hogy a követelményeknek „csak viszonylag kevés”  munkavállaló feleljen meg. A két majdani új EU-tagállamból érkezőknek ugyanis igazolniuk kell majd, hogy olyan területeken tudnak elhelyezkedni, amelyeken hiány van képzett munkaerőből.

Az EU-n kívüli országokból érkezőkre jelenleg is alkalmazott engedélyezési gyakorlat előnyben részesíti az egyetemi végzettséget, a szakmai képesítést és a potenciális keresőképességet. A bevándorlást ellenző  lobbicsoport, a Migration Watch úgy becsüli, hogy a két ország belépése utáni első húsz hónapban 80 ezer bolgár és 200 ezer román szeretne Nagy-Britanniában munkát vállalni. A Financial Times szerint viszont nem bizonyos, hogy Románia belépése olyan súlyos munkaerőpiaci hatással jár, amilyentől sokan tartanak.

Varsóban tegnap bejelentették: a lengyelek nagy mértékű elvándorlása miatt a volt Szovjetunió állampolgárai és a török vendégmunkások engedély nélkül vállalhatnak idénymunkát az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!