Hírek

2005.12.05. 18:09

Modern hajsza a lopott autók után: Zsaru-Car

Új rendszám-felismerő rendszert adnak át szerdán a budapesti Terézvárosi Rendőrkapitányságon. A Zsaru-Car fantázianevű szisztéma Martrix Police elnevezéssel vidéki városokban is működik – mondta el a reggel.hu-nak Sántha László.

Rados V.

Az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke a rendszer ötletgazdája. A technikai újítás lényege: hangbemondással vagy a térfigyelő kamerákra építve rendszám alapján fel lehet vele ismerni a körözött autókat.

A Zsaru-Car a Terézvárosban októbertől kísérleti jelleggel működik. Segítségével eddig nyolc lopott gépkocsit találtak meg – nyilatkozta Kiss András VI. kerületi rendőrkapitány. Többségük úgynevezett pihentetett autó, amelyet a tolvaj leparkolt valahol. A Zsaru-Car nem más, mint egy szoftver, amelyet a hatvannyolc terézvárosi térfigyelő kamerára integrálnak. S amikor a kamera körözött kocsit lát, diadalmasan felcsendül Beethoven Örömódája.

A zenei ötlet szintén Sántha Lászlóé. Az általa alapított civil szervezet elnökeként neki is van egy hangbemondáson alapuló felismerő gépezete saját autójában. Az övén kívül még hét polgárőr sofőr körözi ilyennel a lopott gépkocsikat. Csak Sántha 811 autót talált meg eddig. Sok boldog tulajdonos ugrott már a nyakába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!