Közélet

2006.10.10. 08:18

Tasnádi a polgármester

Pécs | Véglegesen eldőlt, Tasnádi Péter (MSZP) a megyeszékhely polgármestere. Az ellenzék jelöltje, dr. Páva Zsolt hétfőn bejelentette, nem fellebbez, de az önkormányzati tisztségek mandátumarányos elosztásához ragaszkodik.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

A vitatott két mandátum ügyében hétfőn az MSZP a Baranya Megyei Bírósághoz fordult. A Területi Választási Bizottság (TVB) ugyanis a mandátumokat átadta a Fidesznek illetve az Összefogás Pécsért Egyesületnek (ÖPE).

Tasnádi hétfőre összehívta a városháza alakuló ülését, és amint a Dunántúli Naplónak elmondta, hétközben minden érintett párttal – Fidesz-KDNP-ÖPE, MDF, SZDSZ – leül még tárgyalni a hogyan tovább kérdéséről. Természetesen saját pártjának is kikéri a véleményét: pénteken ezért összeül az MSZP városi választmánya.

Hétfőn mindkét nagy táborból azt üzenték: amíg jogerős döntés nincs, nem óhajtanak találgatni sem a koalíciós kérdésekről, sem az együttműködésről, sem az alpolgármesteri székek elosztásáról.

Dr. Páva Zsolt, az ellenzék polgármesterjelöltje viszont belenyugodott abba, hogy alul maradt néhány száz szavazattal Tasnádi Péter ellenében. Mint mondotta, a választási törvény értelmében csak akkor lehetne újraszámláltatni az öszszes szavazatot, ha egyenként, mind a 154 választókörzetben törvénysértést tudna bizonyítani. Az önkormányzati tisztségek mandátumarányos elosztásához viszont ragaszkodik. „Nincs szó semmi újdonságról – mondta Páva –, hiszen több megyei város így működik.” Páva szerint a városházi kiegyensúlyozott munka érdekében kell változtatni a korábbi „a győztes mindent visz” elven.

A pécsi közgyűlésben a jelenlegi állás szerint mind a szocialista frakcióban, mind pedig a Fidesz-Kereszténydemokrata Néppárt és az ÖPE frakciójában 19 képviselő ül, így könnyen előfordulhat, hogy Bretter Zoltán (SZDSZ) és dr. Füredi Péter (MDF) dönthetik el a városházi erőviszonyokat. Döntésüket egyelőre lebegtetik. Bretter nem nyilatkozik, Füredi pedig úgy gondolja, hogy minden bizonnyal a „jó programok” mellé fog állni. 

További részletek a Dunántúli Napló keddi számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!