Közélet

2008.11.20. 07:00

Milliókat kaszáltak a kultúrfőváros vezetői

Az EKF-projektet irányító Pécs2010 Menedzsment Központ költségeiről régóta mendemondák kaptak szárnyra a városban. Egy részük megalapozottnak bizonyult, így a fölösleges költekezésnek gátat kíván szabni az új ügyvezető.

Cs.L.

Fel kívánja bontani a Pécs2010 Menedzsment Központ a szerződést a Csukás ház tulajdonosával, Petre Andrással. A magas színvonalú Csukás házban lakik ugyanis még a mai napig is az EKF vezérkarának három egykori vezető egyénisége, a nemrégiben azonnali hatállyal eltávolított Mészáros András főigazgató, továbbá a táppénzen lévő Kende Márta főigazgató-helyettes és Szász Andrea kommunikációs igazgató.

Petre András, mint mondja, vétlen a kialakult helyzetben. Ő annyit tett, hogy az egyéni kívánságok maximális teljesítésével a bérbe adandó lakásokat egyenként két és félmilliós költséggel berendezte, átadta, majd aláírt egy szerződést azzal a Ruzsa Csabával, aki akkoriban a cég pénzügyi igazgatója volt, ma pedig már az ügyvezetője. Eszerint a bérlők 2010. december 31-ig lakhatnak az ingatlanokban, ők fizetik a díjakat, de ha valami probléma adódna bármelyikükkel, a központ tovább fizet.

A helyzet azonban váratlanul gyökeresen megváltozott, a pesti csapat egyik napról a másikra eltávozott az EKF berkeiből, a korábbi szerződés pedig terhessé és okafogyottá vált. Tegnap este ült le tárgyalni a kérdésről Petre András és Ruzsa Csaba ügyvezető igazgató, utóbbi lapzártánk előtt, a tárgyalás közben azt a tájékoztatást adta, hogy igyekeznek mindkét fél számára megnyugtató, korrekt megoldást találni, mert nem érdeke a projektnek egy esetleges per és botrány.
Ruzsa Csaba elmondta azt is, hogy számos intézkedést kíván tenni annak érdekében, hogy az előző vezetés némely területen pazarló gyakorlatát megszüntesse. Áttekintik valamennyi korábbi szerződést, rendezik a pénzügyeket. Már visszaadták a havi 180 ezerért bérelt autót a kölcsönadó kereskedőnek, leszorították a mobilbeszélgetés kereteit, megszüntetik a mobil internetezést, közös megegyezéssel megváltak Mészáros András gépkocsivezetőjétől, aki egyébként, legalábbis papíron, marketing projekt menedzseri posztot is betöltött.

A vezetők európai szinten kerestek, mégis kaptak lakhatási támogatást

A menedzsmentközpont nem volt éppen szűkmarkú, ami a juttatásokat illeti. Mészáros András főigazgató másfél milliós havi fizetést kapott, s idén júliusban 1,2 milliós sikerdíjat vett át. 2007 júliusi belépésétől idén szeptember végi távozásáig fizette a cég a vezetékes és mobiltelefon, valamint mobil internet-használatát. Felső határt nem szabtak számára, így 2,6 milliós számlát kellett a központnak kiegyenlítenie. A vezetők utazási és reprezentációs költségei 1,35 millióra rúgtak.

Kende Mária fizetése 1 millió forint volt, mellette 120 ezret kapott havonta lakhatási támogatásként. Mobiltelefonja havi költségének felső határa 50 ezer forint volt. Kende Mária összesen 21,3 milliójába került a társaságnak. Szász Andrea munkabér gyanánt csupán 800 ezret vett fel, ő is megkapta a havi 120 ezres lakhatási támogatást, nála 80 ezer volt mobilköltség. Az ő ittléte 20,1 millióba került.

Említést kell még tenni a gépkocsivezetőről. Munkabérként 295 ezer forintot kapott, 62 500-at lakhatási támogatás címén, 5000 forint telefontámogatást, s idén novemberben 210 ezer forint jutalom ütötte a markát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!