Közélet

2008.11.11. 19:00

Tétellopás: biztonsági őr árulta a vizsgakérdéseket?

Szerkesztőségünk birtokába került egy felvétel, melyen a Pécsi Tudományegyetem műszaki karán tevékenykedő biztonsági őr arról beszél, pénzért adta el a diákoknak zárthelyi dolgozatok kérdéseit, amelyeket előzőleg a tanárok irodáiból szerzett meg.

DN-információ

Tudomásunk szerint még szeptemberben rögzítette a következő felvételt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán egy biztonsági őr, amikor egyik társával beszélgetett:

– Amikor nem volt kamera, akkor simán be lehetett menni.
– Be.
– Én nem tagadom, nem akarom ezt tovább csinálni, ez az igazság!
– És mennyit fizettek egy ilyen szarért?
– Ötezret.
– Ötezret?
– Egy darabért.
– És milyen irodákba mentetek be, vagy kinek, A., vagy ki, vagy a B., vagy melyiknek voltak olyan tárgyai?
– Matekhoz, vagy a B.-hez.
– Matek, az ki, a P.?
– Én egyszer S.-nél voltam, meg fönn a mechanikán, nem tudom melyiknél, a F.-nél. Enynyi, nem is tagadom.

A felvétel rövidített verzióját itt meghallgathatja:

A felvétel készítője nem kívánt nyilatkozni. Információnk szerint a felvételen a zárthelyi dolgozatok kérdéseiről van szó, amelyeket az őr a tanárok irodájából szerezhetett meg, majd adhatott tovább. Ez elméletileg lehetséges, hiszen az őröknek „hivatalból” kulcsuk van minden helyiséghez, hogy váratlan események esetén bárhova be tudjanak jutni. A beszélgetésben elhangzó nevek, amelyeket mi kezdőbetűkkel helyettesítettünk, létező, a karon oktató tanárokat jelölnek. A szóban forgó tárgyak, a matematika és a mechanika a karon a legnehezebbek közé tartoznak, vagy ahogy az általunk megkérdezett hallgatók fogalmaztak, a „leghúzósabbaknak” számítanak. A félév során a diákok ezekből a tárgyakból is zárthelyi dolgozatokat írnak.

A cikk a hirdetés után folyatatódik!

A felvételt kedden az egyetemen megmutattuk a Pollack Mihály Műszaki Kar vezetőinek. Az oktatási dékánhelyettes, dr. Kukai Tibor őszintén elképedt a hallottakon:

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Mecsi József dékán (balra) és dr. Kukai Tibor dékánhelyettes a felvételt hallgatják – A műszaki kar vezetői azt ígérték, feljelentést tesznek az ügyben
[/caption]– Mélységesen fel vagyunk háborodva – jelentette ki. – A múlt héten adtuk át az úgynevezett PPP-konstrukcióban létesített új épületrészt a karon, amelyet egy, a közbeszerzésen nyertes vállalkozás üzemeltet, így a biztonsági őröket is ők foglalkoztatják. Természetesen haladéktalanul rendőrségi feljelentést teszünk az ügyben.

Kérdés, bűncselekmény-e mindez egyáltalán

Lapunk több jogászt is megkérdezett arról, megítélésük szerint mi lehet a szóban forgó cselekmény büntetőjogi következménye. Nos, arra a – legalábbis első hallásra – meglepő következtetésre jutottak, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mindez büntetőjogi kérdés-e. Ennek magyarázataként azt a példát hozták fel, hogy ha mondjuk egy diákot puskázáson érnek, aligha tesznek ellene feljelentést.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy magántitok megsértésének gyanújával indulhat meg az ügyben az eljárás, hiszen a kérdések, azok nyilvánosságra hozatala előtt magántitoknak számítanak. Ezért legfeljebb egyéves szabadságvesztés szabható ki. A jogászok szerint az viszont egyértelmű – természetesen, amennyiben igazak a felvételen szereplő állítások –, hogy az őr azzal, hogy bement az irodákba, és elhozta a kérdéseket, megszegte munkaköri kötelességét, így munkajogi következményei lehetnek az ügynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!