Közélet

2008.10.26. 10:45

Szabad frekvencia napja szakmai programokkal

A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete tagrádiói a tegnapi napra hirdették meg a szabad frekvencia napját, hogy fellépjenek a sokak által értelmetlennek tartott, január 1-je óta tartó frekvenciamoratórium, valamint a frekvenciagazdálkodás túlszabályozása ellen.

Cs. L.

Tegnap tehát az ország több helyén akciókat és beszélgetéseket bonyolítottak le, melyek általános témája: mi történjék az analóg FM-rádióspektrummal a „digitális átállás” korszakában. Álláspontjuk szerint technikai és gazdasági szempontból is működőképes lenne a kihasználatlan frekvenciáknak – vagy egy részüknek – felszabadítása a hatósági felügyelet alól.

E célok érdekében petíciót is indítottak, amelyhez folyamatosan csatlakoznak a hazai szakmai szervezetek, működő és induló rádiók. Így reményeik szerint az október 25-i rendezvény elindíthatja a szólásszabadságot képviselő, valóban szabad rádióadók létrejöttét.

Pécsett a Dante Caféban tartottak minderről sajtótájékoztatót, melynek keretében elindítottak egy jeladót, amely valamely szabad frekvencián adásszünetet (frekvenciazajt) sugároz. Ezzel azt szeretnék demonstrálni, hogy rengeteg szabad frekvencia van az éterben, és ideális esetben bárki kihasználhatná ezeket.

Délután több témakörben szakmai beszélgetéseket rendeztek, majd ezt követően zenei és művészeti programokat mutattak be, többek közt Weber Kristóf koncertjét és Korányi Tamás rádiószínházát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!