Kultúra

2008.06.11. 14:06

Hajtóvadászat Burzsoá Nyugdíjasokra

Címkék#Pécs

A legendás Burzsoá Nyugdíjasok életműve gyönyörű kötetté nemesült, a legendás címre most hajtó Svetlanáék pedig egyszerűen adtak egy jó koncertet. Kultúrtörténeti és zenei csemegék a POSZT forgatagában.

Violator

Ki ne hallott volna a kultikus jelentősségű Burzsoá Nyugdíjasokról? És aki még sem, az mégis mi a fenét csinált a 2000-es évek elején? Ahogy azt természetesen mindenki tudja, a (J)PTE MK egykori hallgatóiból a kilencvenes évek végén összeállt zenekar üstökösszerű karrierje alatt végig híres volt a legkényesebb ízlést is kielégítő zenéjéről, hangszeres virtuazitásáról, szociálisan érzékeny szövegeiről, és esetenként az autóégetésről, tévé szétverésről és lejárt szavatosságú húskonzervek dobálásáról.

A 2004-ben feloszlott zenekar az idei POSZT alkalmával egy kötettel kedveskedett a kitartó rajongóknak, így kedd este természetesen a Dominikánus ház POSZT túránk első célpontja, ahol felolvasóesttel egybekötött kötetbemutatóra kerül sor. A félig megtelt terem előtt Matta Lóránt színművész prezentálja Vers mindenkinek szerelésben a Nyugdíjasok örök érvényű dalszövegeit, azaz verseit.  

A poén az, hogy a szövegek így is ütnek, talán még jobban is, mint a sika-kasza-léc kísérettel előadott dalokban. A kisnyugdíjas beszédmódot parodizáló, egyben (pop)kulturális utalásokkal és beszólásokkal teli szövegek garantáltan nevetést váltanak ki az ihletett előadásnak, no meg maguknak köszönhetően. A félórás felolvasás után megismerkedünk a zenekar hét éves karrierjét dokumentáló, rendkívül dekoratív kötettel, amely szép emlékeket ébreszt bennünk, főleg miután az egykori koncertek nézői között ismerős arcokat is felfedezünk.

Ezután irány a Dante kertje, ahol az idei Pécsi Egyetemi Napok tehetségkutatójának győztese, a Svetlana játszik éppen igazi örömzenét. A koncert talán még jobb lenne, ha az üldögélős üzemmód mellett lehetne mozogni is erre az ötletekkel teli, laza jazzre, ám ez csak kötekedés. Az egyetemistákból álló Svetlana megérdemelten nyerte meg a PEN tehetségkutatójának fődíját, és mint a koncert utáni beszélgetésből kiderül, jól fel is tudják használni a 30 órányi lemezidőt. Üröm az örömben, hogy a zenekar nemsokára Budapestre helyezi át székhelyét, de nem is meglepő fordulat, tekintve a két város közötti különbségeket koncertlehetőségek terén.

A levezető sörözés során megismerjük a fuvola működésének aerodinamikai alapjait, egy szimpatikus fiatalember megosztja velünk POSZT élményét, majd az egyre fokozódó hűvösség hazahajt minket a kertből. Holnaptól állítólag megint betesz a fesztiválnak, élvezzük ki, amíg lehet!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!