Kultúra

2008.05.11. 08:21

Csodákat művel szájjal a két pécsi srác (videó)

Egy pécsi gimnazista lett az ország legjobb szájdobosa, a második helyre szorítva ezzel legjobb barátját, Kozármislenyből. A győztes a nyáron a berlini beatbox világbajnokságon bizonyíthat.

Babos Attila (DN)

Defa, azaz a 18 éves pécsi Bartha Márk utazhat Berlinbe a nyáron, hogy képviselje Magyarországot a második beatbox-világbajnokságon. Nemrég ugyanis ő lett az ország legjobb szájdobosa, mégpedig a rekordlétszámot produkáló nemzeti bajnokságon, ahol negyvennyolc beatboxert utasított maga mögé.


Defa (jobbra) és Christof az interjú közben sem bírt magával, rögtönzött bemutatót tartottak valóban nem mindennapi tudományukból

Pikánssá teszi a helyzetet, hogy Defának éppen legjobb barátja és osztálytársa, a kozármislenyi Váczi Dániel (Christof) ellen kellett bizonyítania. A két fiú mérkőzött meg egymással a magyar bajnokság döntőjében, így baranyai a 2008-as év két legjobb beatboxere.

Habár Defa rögtön leszögezte, hogy maga a kecskeméti Dömét, Dömötör Tamást tartja az ország legtehetségesebb szájdobosának, aki idén a zsűriben foglalt helyet. Döme tavaly diadalmaskodott. Hazánkból az elmúlt három év magyar bajnoka utazhat ki a német fővárosba, ugyanis a második alkalommal kiírt vb-t a 2005-ös lipcsei után rendezik meg.

Defa szerint a fürdőszoba a legjobb hely a gyakorlásra, szájdobolni és énekelni is szokott a lakás legpárásabb helyiségében, merthogy kórustag is iskolájának dalárdájában. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulója reméli, hogy ősszel már a fővárosban, a Műszaki Egyetemen tanulhat, villamosmérnöknek készül.

Abban is bízik, hogy az Audio Addiction névre keresztelt trióról sem kell lemondania, ha Budapestre kerül. A formációnak természetesen a legjobb barát, Christof is tagja. A két szájdobos fiú adja az ütemet, biztosítja a „zenét” Varga Adrienn énekesnőnek, a trió hölgytagjának.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Defa (jobbra) és Christof személyében a két legjobb hazai beatbox-előadó került ki Baranyából (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Defa korán, nyolcéves kora körül ismerkedett meg a beatboxszal, bátyjával sokat nézték az MTV-t, ahol látták a műfaj akkori legnagyobb mágusait. Habár gyakorlatilag azonnal megtetszett neki a stílus, sőt gyakorolni is kezdett, az igazi vízválasztót nem ez az élmény, hanem a Christoffal való találkozás jelentette – a gimnáziumban. A két fiú ekkortól kezd együtt gyakorolni, s közösen zenélni.

Igaz, az Audio Addiction-ben ismert dalokat játszanak el a szájukkal, alapvetően a különféle ritmusokat, hangokat, technikákat szeretik megszólaltatni. Ketten együtt tulajdonképpen egy komplett zenekart kiadnak, a dobszerelés minden hangját, szólógitárt, basszust, trombitát képesek utánozni, de a scratchelést, visszhangot is, ahogy tudnak egyszerre dúdolni és ütemet is adni.

„A beatbox a tüdőből jön, nem szükséges hozzá feltétlenül zenei hallás, illetve jó énekhang, ahhoz azonban, hogy változatos, a közönség számára is élvezhető produkció kerekedjen, jó, ha ezek is megvannak” – mondja Defa.

S hogy nekik ez megvan, mi sem bizonyítja jobban, minthogy ők lettek a legjobbak idén az országos bajnokságon. A zsűri ugyanis a zeneiség, valamint az ütemtartás és technika mellett az eredetiséget, illetve a show-t is pontozza.

Habár a szájdobolás története többezer évre nyúlik vissza, a „human beatbox” alapjainak, technikájának kialakulása a 70-es évek Amerikájához köthető. A human beatbox még a 80-as években is alapvetően arról szólt, hogy a dobgépek hangját utánozzák a rap, illetve hip hop kultúrához tartozó énekesek, majd a ritmusok mellett már a DJ-scratch-eket is utánozták.

A 90-es évektől utánoznak ismert dalokat a szájdobosok, akik rájöttek arra is, hogyan lehet egyszerre több hangot is utánozni, egyszerre énekelni és dobolni a szájunkkal. Defa (jobbra) és Christof személyében a két legjobb hazai beatbox-előadó került ki Baranyából (fotó: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!