Kultúra

2008.05.07. 11:49

Római kori freskót találtak Pécsett - videóval

Egy különösen jó állapotú római kori freskót találtak a pécsi Kossuth téri ásatásokon. A női alakot ábrázoló alkotás kiemelésén jelenleg is dolgoznak.

Balogh Zoltán (Dunántúli Napló)

A régészek és a restaurátorok egybehangzó véleménye szerint szenzációs leletre bukkantak a múlt pénteken, a Kossuth téri építkezés során. Egy körülbelül ötvenszer hatvan centis, csaknem egyben magmaradt freskót találtak. Ami azért számít szenzációnak, mert ilyen méretben és épségben – ráadásul alakos, rendkívül színgazdag –, római kori falfestményre eddig nem bukkantak a környéken. Korábban, az Ifjúsági Ház melletti ásatásokkor, illetve a Cella Septichora kiszabadításakor rengeteg maradványt találtak, ám ezek csak törmeléknek számítottak.

A freskót tegnap a restaurátorok kiszabadították a földből. Dr. Nagy Erzsébet, a Janus Pannonius Múzeum régészeti osztályának vezetője szerint a freskó a Kr. u. II. század végéről, III. század elejéről származhat. Természetesen csak becsülni lehet a kort, mint ahogy azt is: a terület abban az időszakban valószínűleg piactérként működött, ennek egyik épületét díszíthette a falfestmény. Hogy egyedül volt-e, vagy egy kompozíció központi alakja a freskón látható, búzakalászokkal körbevett női portré, nem tudni, mert a környezetében csak törmelékek maradtak.

G. Kovács Magdolna és Horváth Éva restaurátorok tegnap több órás munkával, speciális technikával elválasztották a talajtól a beágyazódott freskót, ami a múzeum műhelyébe került. Foglalatosságuk közben több „elszólásuk” is volt. Például, hogy a freskó a „hátára esett” a falról úgy, hogy rombolásnak nem találni nyomát. Megragadóak továbbá a színek, ami nem csoda, hiszen a régiek évszázados, bevált technikák birtokában voltak... Egyelőre óvatosan fogalmazva: nem lenne csoda, ha a most megtalált freskó Pécs emblémáinak sorába kerülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!