Egyéb

2010.03.12. 20:51

A Kaáli Intézet sajtóközleménye

A Kaáli Intézet az elmúlt félév eseményeinek ismeretében úgy döntött, hogy nem ad be pályázatot a Pécsi Tudományegyetem új lombikbébi centrumának kialakítására és működtetésére kiírt közbeszerzési eljárás során.

BAMA

A dokumentációból értesültünk, hogy az építési beruházásra mindössze 3 hónap áll rendelkezésre, hogy július 15-én ÁNTSZ engedély birtokában a működést megkezdhessük. Két évtizedes tapasztaltunk alapján kijelenthetem, hogy ezt az általunk megszokott színvonalon egyszerűen képtelenség teljesíteni. A működéshez elengedhetetlenül szükséges műszerek beszerzése a jogszabályok szerint külön közbeszerzés tárgyát kellene, hogy képezzék, és közismert, hogy egy-két hónap alatt ezt sem lehet megvalósítani. Természetesen használt eszközökkel minden megoldható, de egy nemzetközi követelményeknek is megfelelő új Kaáli Intézet nem engedheti meg magának, hogy leporolt műszerekkel, kopott bútorokkal nyissa meg kapuit.

A Kaáli Intézetet terhelő 100 millió forint nagyságrendű beruházás és a folyamatos karbantartás-felújítás mellett komoly összegű bérleti díjat is kellene fizetni. Ezen felül az Egyetem igényt tart a bevétel egy részére is. Ez a jelenlegi közreműködő kft esetében 30 %.  A fenti konstrukció gazdaságilag csak úgy "életképes", ha a dolgozókat közpénzből fizetik és még hálapénzre is számíthatnak.  A Kaáli Intézet viszont nem így működik. Ami különösen elfogadhatatlan lett volna számunkra, hogy a szerződésben kikötötték a Női Klinika igazgatójának "általános utasítási jogát". Mi úgy gondoljuk, hogy egy új szemléletet kellene meghonosítani, nem a régit folytatni.

A gazdasági megfontolásokon kívül van egy fontos emberi oldala is az ügynek. A Női Klinika orvosi kara ugyanis a kezdetektől fogva éreztette, sőt kétséget kizáróan tudomásunkra is hozta, hogy nem a Kaáli Intézettel, hanem  az évek óta itt működő kft-vel szeretnék továbbra is folytatni a lombikbébi szolgáltatást. Ezt erősítette meg az is, hogy a korábbi közbeszerzési kiírás szövegéből mostanra kivették azt az egyébként nagyon fontos feltételt, hogy csak az pályázhat, aki rendelkezik a szakmai minimumfeltételekben előírt végzettségű szakemberekkel. Tavaly ősszel ugyanis tudomásunk szerint azért nem tudták győztesként kihirdetni a helyi kft-t, mert nem felelt meg ennek a feltételnek. Újságcikkek is jelentek meg az első kiírás kapcsán, amelyek szerint a Női Klinikán tevékenykedő kft több, mint 10 millió forintos beruházással már el is kezdte a tervkészítést, bontást, annak ellenére, hogy még nem valósult meg a közbeszerzési eljárás.

Ellenséges környezetben, ellenséges orvosi kollektívában a Kaáli Intézet nem tudna kialakítani egy magas színvonalú ellátást, hiszen a meddőségkezelés egyik nagyon fontos tényezője a betegek bizalmának és lelki nyugalmának biztosítása.

Sajnáljuk, hogy a Pécsi Egyetemmel és a Női Klinikával nem sikerült az együttműködés, de terveinket nem adjuk fel. A Kaáli Intézet a pécsi régióban a lehető leghamarabb egy olyan meddőségi központot fog létrehozni, amely szervesen beilleszkedik országos ellátást biztosító intézményrendszerünkbe. A meddő pároknak tehát helyben is lesz választási lehetőségük, és végső soron ők fogják eldönteni, hol és milyen körülmények között látnak nagyobb esélyt a gyermekáldásra.

Prof. Dr. Kaáli Géza egyetemi tanár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!