Békével jönnek a légiósok

2024.05.09. 16:40

Római kori paradicsommá változik Pécs május végén

Idén harmadik alkalommal kerül sor a római kori hagyományőrző programra Pécsen, mely idén másfél napos fesztivállá bővülve várja az érdeklődőket. Korhű öltözet- és fegyverbemutatók, felvonulások, ékszer-, étel és táncbemutató egyaránt lesz a május 31. és június 1. között megrendezett Életre keltjük Sopianae-t! fesztiválon.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Az Életre keltjük Sopianae-t! római kori fesztivál idén május 31-én, pénteken veszi kezdetét a Szent István téren 17 órától. A rendezvény célja, hogy bemutassa és szélesebb körben megismertesse Pécs római kori történelmét, a kor kulturális sokszínűségét, az elmúlt két évben sikerrel zajló ízelítőt követően ezúttal még nagyobb szabású rendezvény keretei között.

A program egy római kori szertartás megidézésével veszi kezdetét a városba érkező hagyományőrzők jóvoltából, akik 18.30-kor az elmúlt évekhez hasonlóan felvonulást tesznek a belvárosban a Széchenyi tér és a Kossuth tér érintésével.

– Idén 200-250 újrajátszó érkezik a programra. A házigazda, a pécsi Sopianae Reviviscit Egyesület mellett több hazai csoport mutatkozik be, Budapestről és Baranyából, köztük táncosok, zenészek, valamint katonai hagyományőrzők. Jönnek Olaszországból és Romániából is, többek között idén is visszatér a Romanitas, egyenesen Rómából – árulta el Alessandro Regonaschi, a rendezvény ötletgazdája.

Ezt követően szombat délelőtt 10-től folytatódik a program a Szent István téren, amelyre a pécsiek és a Pécsre látogató turisták mellett iskolásokat, óvodásokat is várnak.

Itt számos, a római kort és Pécs római történelmének megismerését segítő stand és foglalkozás várja az érdeklődőket.

– Lesznek katonai bemutatók, öltözet- és fegyverbemutatók, valamint a korabeli világot idéző zenei és táncos produkciók is. Emellett megismerkedhetünk a római kori ékszerekkel és ételekkel. Csont- és fafaragók, illetve kovácsmester munkájába is bepillantást nyerhetünk

 – mondta el Alessandro Regonaschi.

 

A római kori Pécs világa tárul fel a fesztivál során


A nap folyamán tehát lehetőség lesz korabeli ételek kóstolására, a római kori öltözetek felpróbálására is. Az eddigi évekhez képest táncos- és zenei bemutató is színesíti a programot, valamint a foglalkozások sokfélesége is számtalan lehetőséget rejt. 
Ám a rendezvény nem marad csak a gesztenyefák árnyékában, hiszen a Cella Septichora Látogatóközpontban és a Janus Pannonius Látogatóközpontban többek közt látványos leletsimogató és VITRUM LUX – ÜVEGFÉNY összművészeti szimpózium is várja az érdeklődőket.
A kétnapos római kori időutazást szombat 18.30-tól záró felvonulás koronázza, mely során még egyszer végigvonul a városon a programra érkező 200-250 történelmi újrajátszó.
A programot a Sopianae Reviviscit Egyesület, a Pécsi Kulturális Központ, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Janus Pannonius Múzeum közösen szervezi.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!