Roadshow

2024.05.09. 20:00

A környezetbarát technológiákról szól ez a hét Pécsen

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex roadshow-t szervezett a környezetbarát és fenntartható energia megismertetésére. Az egyik helyszíne Pécs, ahol május 9-11. között várják a szervezők az érdeklődőket minden korosztályból a Pécs Pláza parkolójában. Az eseményhez kapcsolódóan szakmai workshopot tartottak a megyeházán május 9-én a környezetbarát technológiákat illetően.

Mohay Réka

A HUMDA által szervezett országjárás célja, hogy a fenntartható és környezetbarát energiát a mindennapi élet részévé tegye, és előmozdítsa a zöld átállást, mely a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt meg kell, hogy valósuljon.  A roadshow során ismeretterjesztés zajlik a hidrogén-technológiáról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről.

A pécsi programot elindító workshopot Csizmadia Péter önkormányzati képviselő, polgármesterjelölt nyitotta meg, ismertetve azt a nemrég beadott a HUMDA felhívásához kapcsolódó pécsi pályázatot, amely, ha pozitív elbírálásban részesül, három elektromos csuklós buszt és egy nyilvános töltő egységet hoz a városba.

– A múlt héten tartottunk rendkívüli önkormányzati közgyűlést, ahol egyhangúlag került elfogadásra, hogy megpályázzuk a HUMDA felhívását, három darab csuklós elektromos autóbuszra és egy nyilvános töltő berendezésre, mely mintegy 1,3 milliárd forintos beruházás lenne, nagyarányú pályázati támogatással. Ez jelentős segítség lenne Pécsnek. A fejlesztés nem előzmény nélküli, korábban már Pécsre érkezett a Zöld Busz Programban két kontingensnyi zöld busz, amelyek már közlekednek is a városban. A következő évtizedben fontos célként mutatkozik meg, hogy lecseréljük teljesen a dízeles buszokat egy elektromos meghajtású flottára. Ez tisztább, újabb, kényelmesebb megoldást jelentene, megszüntetve a káros anyagok kibocsátását. A fenntartása is olcsóbb, a motoros járművekre jellemző meghibásodásoktól mentes, ráadásul nem jelent kiszolgáltatottságot a kiszámíthatatlan üzemanyagár. Így az üzemanyagköltség gyakorlatilag lenullázódik, főleg ha mellé tudjuk tenni a városi napelemparkokban megtermelt zöld energiát. Ha ezzel tudjuk a buszokat tölteni, akkor ez hosszú távon is biztosítja, hogy a pécsiek által legtöbbet használt szolgáltatás, a tömegközlekedés kiszámíthatóbb, fenntarthatóbb módon tudjon működni. Véleményem szerint az önkormányzat legfontosabb feladata, hogy a tömegközlekedést, melyet naponta több tízezer pécsi használ, kiemelten kezelje

 – fogalmazott Csizmadia Péter.

 

Szombatig tart a zöld energia roadshow a Pécs Pláza parkolójában

A workshop során továbbá dr. Háber István, a PTE Műszaki és Informatikai Kar adjunktusa, valamint Bakk Teodóra Diána, a PTE Hidrogénközpontjának (Hydrogen Center) operatív igazgatója szakmai előadásokban ismertették a hidrogéntechnológia szerepét a zöld átállásban, illetve a PTE-n folyó innovatív kutatómunkát. Dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója pedig a HUMDA küldetését és zöld átállás érdekében folytatott munkáját tekintette át.
 

A HUMDA roadshow  a Pécs Pláza parkolójában zajlik csütörtöktől szombatig, ahol minden korosztályt, az óvodásoktól az idősekig érdekes, ismeretterjesztő foglalkozásokkal várják.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!