Fiatalkorúak is ültek a vádlottak padján

2024.05.09. 13:45

Rablás miatt 11,5 év börtönre ítélték a többszörös visszaeső nőt

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: YP_Studio

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott nyilvános ülésen meghozott ítéletével az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntette, két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntette, okirattal visszaélés vétsége miatt – mint többszörös visszaesőt – halmazati büntetésül tizenegy év hat hónap fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntette, két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, bűnsegédként elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett okirattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül nyolc év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette, bűnsegédként elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett okirattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül kilenc év hat hónap fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a negyedrendű fiatalkorú vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett okirattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül egy év kilenc hónap fiatalkorúak fogházára és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra, az ötödrendű fiatalkorú vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette miatt halmazati büntetésül egy év hét hónap fiatalkorúak fogházára és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte jogerősen. 

Az elsőrendű vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható - derül ki a Pécsi Törvényszék közleményéből.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott asszonynak nyolc kiskorú gyermeke van, házastársa a másodrendű vádlott férfi, testvére a harmadrendű vádlott férfi, fiúgyermekei a negyed- és ötödrendű fiatalkorú vádlottak, akik a másodrendű vádlottnak nevelt gyermekei.

Az elsőrendű vádlott asszony 2022. július 22. napján 17.00 óra körüli időben – a köztük több éve fennálló szexuális viszony keretében – ellenszolgáltatás fejében ismét szexuális kapcsolatot létesített a 76 éves sértett férfival, annak lakóházában egy baranyai településen. A férfi elmesélte az elsőrendű vádlottnak, hogy tűzifa vásárlást tervez és emiatt nagyobb összegű készpénz van nála otthon. A sértett és az elsőrendű vádlott azt is megbeszélték, hogy az elsőrendű vádlott 22.00 óra körüli időben visszamegy a sértetthez.

Otthonába hazatérve az elsőrendű vádlott megbeszélte a házastársával, a testvérével és két kiskorú fiával – a másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottakkal –, hogy a sértettnél ott tartózkodása alatt nagyobb összegű készpénzt látott, amelyet meg kellene szerezniük. Evégett 21 óra 30 perc és 22.00 óra közötti időben a vádlottak valamennyien a sértett lakóhelyére mentek a másodrendű vádlott által vezetett gépkocsival.

A másodrendű vádlott a gépjárműben maradt, az első- és harmadrendű vádlottak, valamint a két fiatalkorú vádlott gyalogosan a sértett házához mentek, ahol az elsőrendű vádlott a sértetti ház redőnyén bekopogott, amire az idős sértett – anélkül, hogy villanyt kapcsolt volna –, a bejárati ajtóhoz ment, és az annak zárjában levő kulcsot elfordította. Ekkor az ajtó előtt álló harmadrendű vádlott az ajtót a sértettre nyomban erős lendülettel rárúgta, melynek folytán a sértett hanyatt esett. A vádlottak nyomban bementek a házba, és a harmad-, negyed-, ötödrendű vádlottak az ajtó berúgásától földre esett sértettet testszerte ütni és rúgni kezdték, illetve a bal vállgödrébe beletapostak avégett, hogy ezalatt az elsőrendű vádlott a sértett pénztárcáját magához vegye. A készpénzt, bankkártyát és igazolványokat tartalmazó pénztárca megszerzése után a vádlottak a sértett bántalmazását abbahagyták, majd az elsőrendű vádlottal együtt a házat elhagyták és visszamentek a gépjárműben várakozó másodrendű vádlotthoz.

A vádlottak összesen 155.000 forint kárt okoztak a sértettnek, melyből az eljárás során 11.500 forint térült meg. A bántalmazás következtében az idős sértett pillanatos eszméletvesztést szenvedett, és 23 óra 30 perc körüli időben tért magához. Az orra bevérzett, ezen túlmenően orrnyeregzúzódást és e testtájék 5 mm-es felszínes sebzését, a homlok duzzanatát és homloktáji hámfosztást, tarkótáji bevérzést, valamint a bal oldali vállöv elülső alsó ficamát szenvedte el, mely utóbbi sérülés folytán a sérülések együttes gyógytartama a nyolc napot meghaladta azzal, hogy a sértett bal vállövének sérülése maradandó fogyatékosság társulása (minden irányú fájdalmas mozgásbeszűkülés) és 10 százalék össz-szervezeti egészségkárosodás hátrahagyása mellett gyógyult.

A negyedrendű vádlott két pécsi ATM-ből alkalmanként 500.000 forint készpénzt kísérelt meg felvenni a sértett pénztárcájából kivett bankkártyával, a készpénzfelvételek azonban meghiúsultak a PIN-kód ismeretének hiányában. Ebben segítették figyelő tevékenységükkel a másod- és harmadrendű vádlottak. Pécsről hazafelé a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak a sértetti pénztárcát a benne levő közokiratokkal és a bankkártyával együtt elégették.

Az első- és másodrendű vádlottak a két kiskorú gyermekük, a negyed- és ötödrendű fiatalkorúak vádlottak neveléséből folyó szülői kötelességüket súlyosan megszegték, és ezzel a helyes irányú erkölcsi fejlődésüket veszélyeztették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában