Füstölt az Áper-laktanya

2023.10.03. 18:30

Sikerrel zárultak a hétvégi tűzoltások

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltási gyakorlatot tartott önkéntes tűzoltók számára szeptember 30-án az Áper-laktanya területén.

Czeczon Enikő

A gyakorlaton résztvevő egységeknek – baranyai és tolnai önkéntes tűzoltók – nem egy, hanem két tűzoltási feladattal is szembe kellett nézniük.  

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható, hogy az egyik feladat alapfelállása az volt, hogy egy kétszintes családi ház földszintjén található szobában kigyulladt a televízió. A lángok gyorsan terjedtek, a tűzoltók kiérkezésekor a szoba már teljes terjedelmében lángolt. A tüzet észlelő lakó megkezdte a tűz oltását, azonban füstmérgezés következtében rosszul lett és a szomszédos helyiségben elájult.

A második esetben egy középmagas épület alagsorának egyik tárolójában keletkezett tűz egy meghibásodott konnektor miatt. Az odalent tartózkodó elvesztette a tájékozódóképességét és nem találta a kijáratot, az erős füst következtében pedig rosszul lett és elájult. 

A cél ezzel a szeptember végi gyakorlattal az volt, hogy a résztvevő önkéntesek gyakorolják az egyéni védőeszközök alkalmazását, a zárt területi és talajszint alatti helyiségek tűzoltásának, sérültek mentését és ellátását, illetve a tűz hőhatása melletti és füsthatáron belüli munkavégzést. 

A gyakorlatban résztvevők, a Pécs ÖTE, a Bátaszék ÖTE, a Hosszúhetény ÖTE, a Szabadszentkirály ÖTE, a Szentlőrinc ÖTE, a Jövő-Szövő ÖTE, valamint a Szent Flórián ÖTE tűzoltói sikeresen vették az akadályokat és megoldották a feladatokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában